Personer som publicerar egenproducerade videofilmer på webbsajten YouTube kallas för youtubers. Termen lanserades år 2017 som ett nyord av Institutet för språk och folkminnen. En del youtubers är idag stora förebilder för många ungdomar som följer deras kanaler på plattformen och dagligen interagerar med och ser deras filmer.
För att bli en seriös youtuber krävs en del tekniska kunskaper och du kan även behöva köpa en del utrustning. Du behöver åtminstone ha grundläggande kunskaper kring videoutrustning och hur du använder den. En kamera som du siktar och knäpper med är enkel och samtidigt multifunktionell. Om du vill ha biokvalitet är det klokt att köpa en DSLR-kamera, men det krävs att du läser på kring hur den används. Du kan också köpa en Selfie lampa, vilket är en ring med flera ljuslägen som ger ett bra och smickrande ljus på ditt ansikte medan du filmar.
Kända men deprimerade
Att arbeta som youtuber kan ge berömmelse och en god inkomst men många youtubers har också drabbats av psykisk ohälsa. Allt fler blir utbrända och får till slut psykiska problem. Youtubern Elle Mills lade ut en video som hon döpt till ”Utbränd vid 19 års ålder”. Hon beskrev där hur hon snabbt fått miljoner följare, men också lika fort drabbats av utbrändhet.
Även i Sverige har youtubers och bloggare pratat öppet om sin utbrändhet. Bland dessa finns profilerna Michaela Forni, Annica Englund, Nicole Falciani och Tyra Sjöstedt. Nicole Falciani startade sin blogg som tioåring. År 2016 förstod hon att hon var deprimerad, och skrev om sin psykiska ohälsa på bloggen. Många stöttade henne och Nicole hoppades att hennes öppenhet skulle hjälpa andra unga personer.
Therese Lindgren är en känd svensk youtuber. Hon arbetade under ungdomen som mediesäljare och blev då två gånger sjukskriven för sin psykiska ohälsa. Den andra gången hon var sjukskriven orkade hon bara läsa bloggar om smink och skönhetsvård, och skapade snart sin egen blogg inom dessa ämnen. Hennes intresse för att redigera och skapa filmer gjorde att hon även öppnade en egen YouTube-kanal år 2013. Hennes vloggar om skönhetsvård varvades med mer personliga inslag kring hennes vardag. Här berättade hon om sin panikångest och sitt engagemang för djuren. Hon har kunnat försörja sig på vloggandet och kringliggande arrangemang sedan 2015.
Under hösten 2016 gav Therese Lindgren ut boken ”Ibland mår jag inte så bra”, som handlar om hennes psykiska ohälsa. Hösten 2017 följde hon upp sin debut med nästa bok, ”Vem bryr sig?” vilken handlar om hennes tankar kring djurrättsfrågor. Hon har också lanserat en serie med veganska skönhetsprodukter som säljs med namnet ”Indy beauty”. Under bokmässan 2019 blev Therese Lindgren utsedd till den svensk på sociala medier som under året hade engagerat och nått flest svenskar.