De flesta människor upplever flera gånger i livet att de mår dåligt av olika anledningar. Det kan handla om allt ifrån för mycket läxläsning, ett dödsfall i familjen, ett misslyckat förhållande eller ett tråkigt jobb. Livet har både upp- och nedgångar och att vara ledsen och nere är en helt naturlig del av detta. Man gråter eller känner sig ledsen och önskar att man kunde göra något för att kunna må bättre. Man är arg på sin chef, besviken på sin partner, sur på sin barndomsvän. Listan kan göras helt enorm. Men är detta psykisk ohälsa?
Svaret på vad psykisk ohälsa är beror lite på vilken inställning man har och vilken psykologisk teori man följer men om man vill få information och statistik om ämnet kan man gå in på Socialstyrelsens hemsida där det finns en hel del riktlinjer för både unga och äldre. Det är viktigt att kunna känna igen psykisk ohälsa och veta vart man kan vända sig för att få hjälp, och här finns även viktig information för dem som arbetar med människor som lider av olika former av psykisk ohälsa.
Ett vanligt missförstånd om psykisk ohälsa är att det alltid är frågan om svåra sjukdomar och syndrom som schizofreni, klinisk depression eller OCD till exempel. I själva verket lider oerhört många svenskar av psykisk ohälsa utan att över huvud taget vara medvetna om det och det kan handla om allt från lättare ångest och depression, sömnsvårigheter och problem att koncentrera sig. Problemet är att det inte alltid är så lätt att identifiera vad det är man lider av och om det är dags att söka hjälp.
Som en mycket generell tumregel så kan man säga att psykisk ohälsa handlar om att inte kunna fungera riktigt som man ska. När man mår så pass dåligt under en längre period att man inte kan sova gott, uppskatta vänner och hobbies och inte längre tar hand om sig själv riktigt väl vad gäller kost och hygien. Det är värt att påpeka att man inte behöver lida av alla dessa symptom samtidigt utan att det kan räcka med endast ett av dem.
Skillnaden mellan att vara ledsen över ett kraschat äktenskap eller ett dödsfall och psykisk ohälsa är att man i det första fallet dels vet exakt varför man är olycklig och dels då det är ett tillfälligt tillstånd. Med tillfälligt kan det handla om ett år eller två men det handlar om en ständig förbättring som kommer sakta med säkert. Att vara arg, ledsen och besviken är helt naturliga reaktioner på tråkiga situationer och nyheter och det vore snarare ett tecken på psykisk ohälsa om man blev glad över att en vän blivit sjuk eller att man blivit änkling. Man kan med andra ord säga att psykisk ohälsa handlar om ett konstant tillstånd av att inte må bra.