Vid mental ohälsa finns det ett antal olika behandlingsformer som man kan tillgå. Dessa handlar om att ge patienten en känsla av energi och normalitet och kan vara ett viktigt steg i tillfrisknings-processen och beroende på vad man lider av finns det allehanda lösningar. Bland det första som psykologer och psykiatriker brukar tillråda är en balanserad kost och mycket motion, men också att man upprättar vissa rutiner och metoder för att motverka känslor av ångest, stress och depression.
I vissa fall kan det dock vara nödvändigt att medicinera en människa med svårt psykisk ohälsa och samlingsnamnet för dessa mediciner är psykofarmaka, vilka alltså är läkemedel i syfte att förbättra den mentala hälsan till skillnad från den fysiska. Ordet psykofarmaka kommer ifrån grekiskans ”psyke”, själ eller sinne och ”farmaka” som betyder medicin. Det är med andra ord själs-medicin man tar i hopp om att det skall få en att må bättre.
Det har länge debatterats huruvida psykofarmaka verkligen hjälper en människa som lider mentalt. Medan läkemedlen å ena sidan kan ge ett visst lugn eller ett bättre humör så handlar det ju trots allt inte om att man botar problemen i sig utan snarare att man avlägsnar eller minskar deras symptom. De som förespråkar användandet av psykofarmaka brukar argumentera att denna typ av medicin är mycket verksam i kampen för tillfrisknande, då det ger patienten den nödvändiga energin som behövs för att kunna må bättre. Det är dock extremt viktigt att medicineringen sker i samråd med en psykolog eller psykiatriker och att den inte på något vis skall anses vara ett substitut för terapi. En kombination av ett sunt leverne, terapi och psykofarmaka kan dock få en människa att komma igång igen och bör därför inte avfärdas helt.