Det är fortfarande oklart vad som är orsaken till att man ser en ökning av psykisk ohälsa i samhället, men forskning lär visa det förr eller senare. Under tiden får vi kämpa på bäst vi kan mot detta kluster av folksjukdomar.
Alla kan drabbas av psykisk ohälsa
Alla drabbas – oavsett ålder, kön, härkomst, samhällsklass – ingen kan fly detta monster. Men det är särskilt sorgligt när psykisk ohälsa drabbar våra unga, som ju är i en fas av sina liv där de behöver energi för att kunna etablera sig i samhället och få en bra start på sina liv. Man kan förlora flera år i en djup depression. Ens självbild kan bli lidande. Likaså ens relation till andra, eftersom man helt enkelt inte orkar underhålla relationerna.
Se till att få hjälp
Det är av yttersta vikt att man får vård så tidigt som möjligt. Sverige erbjuder högkvalitativ mental vård om man bara tar sig tiden att söka hjälp. Det är viktigt att man ligger på och får läkarna och övrig vårdpersonal att förstå att man är i behov av akut hjälp. Om problematiken håller på att förstöra ens liv så måste man berätta det. Annars kommer de prioritera någon annan som verkar vara i större behov än en själv.
Alla har rätt till hjälp
Bland det dummaste och mest kontraproduktiva man kan göra är att försöka bortse från sin eller en närståendes problematik. Då kommer problemet bara växa och växa tills det blir för mycket för personen i fråga. När det sker kan det gå riktigt illa, vilket bör undvikas till vilket pris som helst. Om man har möjlighet kan det vara en bra idé att söka privat hjälp. Detta kan i bästa fall leda till remiss hos en offentlig vårdinrättning. Det ska inte vara dyrt att vara sjuk, åtminstone inte här i Sverige. Alla har rätt till bra hjälp när de behöver det och denna hjälp ska vara så länge det behövs. Något annat är djupt orättvist.
På den ljusa sidan lär vi oss mycket av all problematik
Men låt oss försöka se lite ljus i allt detta mörker. Dels finns det ju hjälp att få. Det går och det finns otaliga exempel på fall där det lyckats. Där personen i fråga fått hjälp och sedan kunnat leva ett meningsfullt och framgångsrikt liv. En annan positiv sak med all ohälsa är att vi samtidigt lär oss mer om hur man ska ta hand om sig själv. De principer och metoder som appliceras på de som mår dåligt kan i mångt och mycket användas även på oss som inte lider av samma problematik – med den skillnaden att vi då mår ännu bättre. Inte minst har metoder som mindfulness och meditation utvecklat ledarskapsbranschen. Ett fenomen såsom coachande ledarskap hämtar exempelvis inspiration från psykologins och mer specifikt kognitionspsykologins område. Det kan vi vara tacksamma för då det gjort mycket för företag och andra organisationer.