Psykisk ohälsa ökar i hela samhället
Sedan man började kolla sjukskrivningarna 2010 så har långtidssjukskrivningarna ökat med 80 procent och mer än hälften beror på psykisk ohälsa.
Mycket samverkar till explosionen av psykisk ohälsa konstaterar Anna Nyberg som är psykolog och forskare vid Stressforskningsinstitutet. Hon jobbar sedan en tid tillbaka med ett forskningsprojekt om stress på jobbet och psykosociala arbetsmiljöfaktorer samt hur det hela hänger samman med det som händer hemma. Med andra ord hur livspusslet går ihop.
Depression
När man känner sig nere, ledsen, gråtfärdig eller deppig kan det vara helt normalt och något som händer alla då och då. Det är när dessa känslor håller i sig under en längre tid som det faktiskt kan röra sig om en deprission. Detta är ett tillstånd som kan behöva medicinsk kompetens för att åtgärdas. Depressionen är oftast övergående och med behandling blir man bättre inom kort. Orsaken kan vara en reaktion på något som hänt till exempel om en närstående blivit svårt sjuk. Att ha ont om pengar och inte veta om pengarna räcker till kan också leda till en depression.
Det måste inte heller finnas en anledning till deprission. Att vara ilsken, sorgsen eller helt utan energi är en normal del av att vara människa. Man säger ”att tiden läker alla sår” och det är sant i stor utsträckning, men i synnerhet när man har stöd från sina närstående. Att hålla sig upptagen med sina vanliga bestyr kan hjälpa, för då tänker man mindre på det som gör deprissionen påtaglig.
Stress
Om man inte kan stressa, så kan man inte riktigt fungera. Det är kroppens sätt att säga att nu behövs mer kraft och fokusering. När man är stressad kan man klara situationer som man annars inte klarat av. Många som ställs inför nästan omöjliga situationer undrar efteråt: ”Hur klarade jag det?” Men när stress håller i över lång tid tar kroppen skada. Vi är byggda för att kunna stressa, men bara om vi får tid till återhämtning och vila.
Stressrelaterade sjukdomar
Att ha ständiga påslag av adrenalin i kroppen gör att man inte mår bra. Att stressa är skadligt när det sker under lång tid. Dessutom är det samma symtom som syns oavsett om stressen är verklig eller påhittad. Stress kan leda till utmattningsdeprission, hjärtinfarkt, svår smärta och avsevärt sämre immunförsvar. Det är viktigt att undersöka sina symtom. Till exempel är svår huvudvärk, förvirring och koncentrationssvårigheter symtom på TBE som går att skydda sig från genom att ta tbe vaccin.
Motion som medicin
Det kvittar egentligen hur du rör dig, bara att du gör något fysiskt kan betyda mycket för ditt psykiska välbefinnande. Forskningsresultaten är tydliga, träning är medicin mot depression. Att man tränar två till tre gånger i veckan kan vara lika effektivt som antidepressiva mediciner för de som har måttliga depressioner. Anledningen till att träningen är så effektiv är att endorfiner frigörs i hjärnan under träningspass, vilket ger en god känsla och givetvis verkar träningen som en distraktion mot negativa tankemönster.
Det finns förstås andra sättatt få hjälp att motverka stress.
Lycka till med din träning!