Psykisk ohälsa är något som länge har ignorerats. Idag ses det som en folksjukdom och allt fler yngre drabbas. Det finns flera olika symtom och alla reagerar olika. Det kan röra sig om en stressig situation på arbetsplatsen, ett trauma som ett dödsfall eller en separation eller så kan det vara små saker som byggts upp under en längre tid.
Symtom för psykisk ohälsa varierar. Några som är vanliga är att man känner sig nedstämd, har svårt att sova eller att man känner sig orolig och ensam. Ibland mår man så pass dåligt psykiskt så att kroppen själv reagerar fysiskt. Detta kallas psykosomatiskt. Psykosomatiska tecken på psykisk ohälsa kan vara till exempel huvudvärk, ont i magen eller en allmän sjukdomskänsla i kroppen. Ungefär som en influensa som inte riktigt bryter ut.
En del psykiska sjukdomar är genetiska och kan på så vis föras vidare i familjen. Det kan vara sjukdomar som till exempel schizofreni och manodepression. Det forskas mycket kring detta men än så länge finns inget enkelt sätt att ta reda på huruvida man har en psykisk sjukdom eller inte.
Många upplever även att vardagen blir svår när man har en psykisk sjukdom. Vid en depression är det vanligt att känna en viss hopplöshet och även uppleva det svårt att hålla liv i en relation. Det är vanligt att sexlusten minskar. Man kan prova att använda något nytt i sovrummet, antingen själv eller med sin partner, för att se om sexlusten återvänder. Det finns många sajter som säljer diverse olika hjälpmedel, till exempel vuxen.se för att nämna någon.
Ibland kan det även vara bra att få hjälp av en psykolog och en läkare för att komma tillbaka på banan. Detta kan kännas motigt och trögt men hjälp finns att få. Beroende på vad det är för typ av psykisk sjukdom man kan tänkas ha kan det vara en god idé att testa medicinering. Antidepressiva läkemedel fungerar genom att påverka ämnen i hjärnan, så kallade signalsubstanser. Det är dessa substanser som får oss att känna oss till exempel glada eller trötta. Tabletterna hjälper alltså till att reglera våra signalsubstanser.
Det är så klart inte någon livslång lösning med medicin. Ofta äter man sin tablett och har samtalskontakt med en psykolog. Det är vanligt att man får KBT-behandling hos en psykolog. KBT står för kognitiv beteendeterapi och hjälper oss att ändra sättet vi tänker på. KBT är också en bra metod för att till exempel bota flygrädsla, social ångest och panikattacker.
Det finns hjälp att få. Det smidigaste och enklaste sättet är att kontakta sin vårdcentral om man misstänker att man lider av psykisk ohälsa, depression eller något annat som man inte tror kommer att gå över av sig själv.